2013. augusztus 29., csütörtök

Crycetus folyt. - 08.29.

- Már korábban is meg akartam kérdezni… - mondta gyorsan Gyta, elharapva a mondat végét.

Tade egészen mozdulatlanná dermedt egy pillanatra, sötétszürke füleit égnek emelte meglepetésében, a plafonon világító lemezek fényében így most jól látszódtak a finom kis erek fülének enyhén áttetsző, vékony bőrrétege alatt. Csupán bajusz szálai remegtek a várakozásban. Ugyan, mit akarhatna tudni?! Mivel Tade megkövült, Gyta egy kissé bátortalanabbul folytatta. Kedvese reakcióját látva, már egy kissé meg is bánta, hogy kíváncsiskodni akart, és kérdést feltenni, ami náluk ki nem mondott egyezségük feltétele volt: nem kérdezősködünk…

- Csak kíváncsi voltam, hogy… - dadogta Gyta, és félénken a Tade alkarján sötétlő tetoválásra mutatott hosszú, görbe karomban végződő mutatóujjával. Körülötte még a szőr is ritkásan nőtt, így igen feltűnő volt az elmosódott minta. Tade ösztönösen kapott oda, és eltakarva a tetoválást, mintha akkor eszmélt volna rá, hogy ilyesmit visel, félig hátat fordított a hercegnőnek.

- Amióta az eszemet tudom, rajtam van – mondta Tade – Nem is emlékszem rá, mikor tetoválták rám. Nincs lényege.

Tade most már egészen hátat fordított neki, és rámolászni kezdett az asztalon, mint akinek hirtelenjében rendet rakhatnékja támadt volna, ám mozdulatai idegességről árulkodtak, ahogy kapkodva egyetlen kusza halomba seperte az összes bugapapírt, majd viszonylag egy helyre dobálta az elgurult íróeszközöket. Beszélgetésük immár nagyon rossz irányba tartott, a lehető legkényesebb témára tapintott.

Amikor Tade, fiatal suhanc korában először hallott róla, hogy a kannibál vezérek hogyan jelölik meg az újszülötteket, az uralkodó családokhoz való tartozásuk címén, egy pengével megkísérelte furcsa tetoválását addig-addig karcolni, amíg az teljesen felismerhetetlenné nem válik, de a művelet túlságosan fájdalmas volt ahhoz, hogy kibírja. Egy ízben, amikor nevelőapja, Dr. Traton még élt, rajtakapta, hogy miben mesterkedett, kitépte markából a véres pengét, és dühösen megrángatta őt, miközben a következő szavakat hörögte neki:

- Elég a vérből! – sosem látta annyira idegesnek a doktort, mint amilyen akkor volt. Tade nem értette, mire föl lehet ettől ennyire kiborulni, nem tudta, miért ragadta karon, és vonszolta be rögtön a szobájába. Bezárta, mint valami börtöncellába, és hosszú órákig nem engedte ki, pedig többször is visszajött. Tade látta a doktor árnyékát az ajtó rése alatt, látta, és tudta, hogy megáll ott, és hallgatózik, szaglászik, figyel. Várakozott. De mire? Amikor Dr. Traton kitárta az ajtót, Tade már mélyen meg volt sértve, szobája sarkában ücsörgött, felhúzott térdekkel, és a magánzárkává előlépett szoba sötétje után hunyorogva próbált fölnézni a bevetülő fényben belépő doktorra.

Dr. Traton leült mellé a vackának szélére, és ami ezután következett, beszélgetést, azt Tade már akkor tudta, hogy soha sem fogja elfelejteni, főleg, hogy ez volt az első és utolsó alkalom, amikor nevelőapjával a kannibálság kérdését feszegették.

- Miért zártál be?! – vetette oda mérgesen nevelőapjának a fiatal, mindössze tizennégy éves Tade. A doktor azonban szintén kérdéssel válaszolt:
- Mondd, mit műveltél?
- Ezt a kérdést előbb is feltehetted volna!
- Mit műveltél, Tade?
- Meg akartam szabadulni ettől! – lendítette ki a karját, vörös szőre összeragadozott a friss sebekből szivárgó, megszáradt vértől.
- Miért?
- Mert ha éppen nem kiközösítenek miatta, akkor gúnyolnak.
- Mit mondanak rá, szerintük mi az?
- Arról suttognak, hogy kannibál vér csorog az ereimben. Te tudtad… - nézett rá könnyes szemmel Tade. Fekete szembogarai a bánat csillogásától még hatalmasabbnak tűntek -, hogyan jelölik meg a kannibál vezérek az újszülött gyerekeiket?
Dr. Traton nem felelt. Kitért a téma elől, akkor is, ahogy mindig tette.
- Holnap pszichológushoz megyünk, Tade – veregette meg a vállát – Vagdalod magad. Tudod, kik szokták vagdalni magukat?
- Miért tereled el a szót, már megint? Miért nem beszélünk róla? Tudom, hogy tudsz valamit, amit nem mondasz el se nekem, se Callis-nek! Nem gondolod, hogy kicsit feltűnően hárítod a kannibál témát?!

Egy kis szünet után, melyben sejteni lehetett, hogy a doktor keresi a megfelelő választ, végre megszólalt:
- Te és Callis vegák vagytok… - csak ezt bírta mondani, mintha süket lett volna arra, amit az előbb hallott.
Tade indulattól fortyogva ugrott föl a sarokból, de közben nem hagyta figyelmen kívül, hogy nevelőapja enyhén hátra hőkölt tőle. Csupán egy pár centit csosszant el előle megrökönyödésében, miközben Tade kitörve magából, keserűen ordította:
- Itt ez az átkozott jel a karomon! Az oktatóközpontban én vagyok a legnagyobb és legmagasabb a részlegemben, a legerősebb is! Mindenhol kilógok a sorból! Gyűlölök ilyen lenni! Magyarázatot akarok! Miért zártál be az előbb?! Azért mert megkarcoltam magam?! Ezt aligha hiszem el!
- Nos, ha tudni akarod – kezdte a doktor halk, reszketeg hangon – Azért zártalak be, hogy megfigyeljelek. A saját magad vagdosása elfojtott agresszióra utal, ami eredhet bármiből. A szánt szándékkal kiserkentett vér látványa semmit sem váltott ki belőled. Átmentél a teszten. Vega vagy, és az is maradsz.

Dr. Traton sarkon fordult, és ott hagyta Tadet, aki elnémulva meredt utána. A mai napig töprengett a doktor utolsó mondatain. Miért volt szükség ilyen fajta tesztre? Talán attól tartott, hogy felszínre törnek benne az ősi ösztönök, a bőr felhasításának művelete egyszerre csak vérgőzzel borítja be az agyát, és ráébred, hogy ennél többre vágyik? Dr. Traton pontosan arra célzott, hogy felülkerekedhetett volna benne kannibál énje? Azt sejtették a szavai, mintha ott rejlett volna mögöttük az igazság. Az, ami sosem volt kimondva, csak sejtelemként lappangott körülötte. Valóban akkor dőlt el, hogy a kicsi kora óta tartó speciális nevelés és pszichológiai tréning sikeresnek bizonyult? Hiszen azelőtt sosem tett ilyet. Persze, sokszor vérzett már, de az apróbb balesetek során szerzett sérülések látványa egészen más, azokat nem ő idézte elő...

Amikor a hegek begyógyultak, Tade úgy ítélte meg, kellően elmosódottakká váltak a tetoválás körvonalai, és többé nem foglalkozott azzal, hogy származását sugallhatja az illető felé. Már ha, netalántán, az titkolózásra adhat okot…

- Az alkar belső felére tetoválni, ősi, előkelő klánok körében volt hagyomány – mondta Gyta töprengve, mire Tade ijedten nézett hátra, kezében egy tucat hanglemezzel, amelyek Elzgar legnevesebb hangkeverőinek zeneszámait tartalmazták. Többek közt ennyi haszna is volt annak, hogy kegyelt lehetett, hiszen azelőtt ilyesmihez nem juthatott hozzá egy gettóbeli. A letöltő központokban, ahová a crycetoidok úgy jártak, mint az emberek a könyvtárba, vagy internetkávézóba, az égvilágon mindenhez hozzá juthattak, legyen szó zeneszámokról, vagy más művészeti alkotásokról, híranyagokról, vagy egyéb információról. Otthoni, saját számítógépe azonban már csak a legfölső, úri rétegnek lehetett.

- Manapság már nem divat az ilyesmi… - folytatta a hercegnő, mélyen elgondolkodva, a padlót bámulva.

Tade némán és mereven fordult el, mint akit még csak nem is érdekel, amit hall, és bevágta a hanglemezeket a falban lévő mélyedések egyikébe, amelyek polcként funkcionáltak. Gyta észre sem vette, hogy furcsán viselkedik, és úgy mozog, akár egy robot. Tade képtelen volt arra, hogy jól játssza a higgadtat és nemtörődömöt. Nem akart erről beszélni. Félt önmagától, félt a következményektől. Ugyan valamennyire hiányzott a régi élete, de nem minden velejárója. A királyi várban végre tisztes crycetoidnak érezhette magát, és nem pedig egy elfajzott számkivetettnek. Na, meg itt volt neki Gyta, akitől örökre búcsút inthetne abban az esetben, ha…

- Csak nem előkelő felmenőkkel büszkélkedhetsz? – mosolygott Gyta.
Tade sóhajtva fordult szembe vele, karjait megadóan eresztette le. Egy újabb kérdés, amire válaszolni fog, mert gyűlölt hazudni.
- Nem ismerem a felmenőimet. Nem tudom, kik voltak. Én nevelőszülő mellett nevelkedtem…
- Tényleg?! – szökött föl magasra Gyta hangja izgalmában. A hercegnőt látszólag teljesen fölvillanyozta a kijelentés. Tade mellé suhant és elkapta a karját, hogy maga felé csavarva tüzetesebben megvizsgálhassa a rajta sötétlő mintázatot. Hüvelykujjával finoman végigsimított rajta, majd fölnézett Tadera.
- Egyértelműen megjelöltek téged. Ez a jel nem akármit üzen nekünk!
- Oh… Valóban? – morogta.
- Tade! – szólt rá szemrehányóan a hercegnő – Téged ez nem is érdekel! – állapította meg csalódottan.
- Öh… Nem, valóban nem annyira…
- Nem is érdekel, honnan származol?!
- Miért érdekeljen? Az igazi szüleim eldobtak maguktól. Ott egye meg őket a fene, ahol vannak… - mondta Tade tettetett haraggal és sajnálattal a hangjában, holott áldotta az eget, amiért nem mocsokban és fertőben cseperedett föl, középkorba illő körülmények között. Hiszen a kannibálok a szó szoros értelmében barbárok voltak. Sötétek, ostobák, vadak, a technikai fejlettségük megrekedt valahol, a középkor szintjén, valamint sem írni, sem olvasni nem tudtak. Undorítóak voltak és kultúrálatlanok.

Gyta csípőre tette a kezét.
- Ejnye, Tade. Nem tudhatod mi állhatott a háttérben. Az is lehet, hogy az igazi szüleid már nem is élnek! Ne légy már ennyire gyerekes! Te is tudod, hogy egyszerű crycetoidot nem jelölnek meg a születésekor. Téged megjelöltek Tade, hát nem érted?! Utána járhatnál! Ha kiderülne, hogy valamelyik ősi, nemesi klán sarja vagy, kérvényezhetnéd apámtól a neked járó jogokat, amik megilletnek téged. Lehet, hogy saját Körzeted lenne. Saját életed, saját otthonnal.
- Ez mind nagyon szépen és jól hangzik – mondta komolyan Tade, majd hirtelen elhallgatott.

Ismerte már Gytát annyira, hogy tudja, ha valamit a fejébe vesz, az egy hamar nem hagyja nyugodni. Hihetetlen nagy vehemenciával vetette bele magát dolgokba, szeretett mindenről mindent tudni, mindenhol, mindenben benne lenni. Tudta, a hercegnő nem fog leszállni a témáról, és kiszekálja belőle a lelket is csak azért, hogy nyugodtan és elégedetten hajthassa végül álomra a fejét. Tudta azt is, miért váltott ki belőle a tetoválás mibenléte ekkora lázas, információéhséget. Azért, mert Gyta szerette őt, és mindketten tudták, hogy kapcsolatuknak semmi jövője nem lehetne más esetben. Egy Onhyx hercegnőt egyszerű „halandó” nem választhatott csak úgy párjául, ahhoz minimum körzetúrnak kellett lennie a szerencsés hímnek, bár még az is cseppet ciki volt…

Muszáj volt Gyta ábrándjait szertefoszlatni, hiszen egyáltalán nem úgy volt, ahogy remélte. Ilyen ősökkel a háta mögött nem várt volna rá más, mint jobb esetben, kitoloncolás az országból. Valahogy le kellett, hogy állítsa Gytát, finoman elhintenie annak lehetőségét, hogy bizony nem jó irányban kutatnának, ha valamelyik vega klánban keresgélnének neki családtagok után. Muszáj volt beavatnia a hercegnőt saját kétségeibe, félelmeibe, amíg még mások nem froclizták a származását.

Vajon megbízhat Gytában? Nem tudta, hogyan reagálna arra, hogy esetleg a vegák ősi ellenségének egyik képviselőjével áll szemben, bezárva egy szobába, noha Tade jámborabb már nem is lehetett volna.

- Figyelj, Gyta… - kezdte nehézkesen.
- Figyelek.
- Én… Nézz rám! – tárta szét a karjait – Nézz végig rajtam! Mit látsz?
- Hmm… Egy jó pasit?
- Nem – eresztette le a karját.
Gytának fogalma sem volt az egészről, hiába volt az árulkodó tetoválás, még a külsejével összevetve sem fordult meg a fejében, hogy a kettőt összehozza, és egy kalap alá véve gyanú ébredjen benne. A fenébe is! Talán már csak megbízhat a saját nőstényében?! Talán csak nem rémül meg, és menekül ki a szobájából hisztérikus sikoltozással, hogy felverje vele az egész várat, ráuszítva vele Marchost, és az őrséget!
- Ugye bízol bennem, Gyta? – kérdezte holt komolyan Tade – Ugye tudod, hogy szeretlek, és te vagy a mindenem?
- Na jó – emelte meg a kezét a hercegnő – Most már kezdesz megijeszteni!
- Ha bármi olyan derülne ki rólam, ugye mellettem maradnál? – kérdezte szorongva ez a szinte óriássá nőtt hímpéldány, ami egy kissé furcsán hatott tőle. Olyan ijedten és aggódva figyelte Gytát, akár egy kiskölyök.
Gyta néhány pillanatig meredt rá, majd szorosan hozzásimult, fejét Tade hatalmas, széles mellkasára hajtotta. Onnan mormogta:
- Tudod, hogy imádlak, te bolond! Hogy kérdezhetsz ilyeneket? Az sem érdekelne, ha kiderülne, hogy a gettóban halomra öltél egy csomó szenny alakot. Úgyis megérdemelnék…
Tade jólesően viszonozta az ölelést, és zárta izmos karjai közé Gyta (crycetoid szemmel nézve) törékeny testét. Majd amikor lassan kibontakoztak egymás öleléséből, Gyta szeretetteljes várakozással a szemében tekintett föl rá.
- Ennek örülök… - próbált mosolyogni Tade. A hercegnőnek most rögtön föltűnt a benne bujkáló kényszeredettség. Látta rajta, mennyire föl van zaklatva attól, amit mondani készül, és csupán leplezni akarja ezt egy laza mosollyal. Gytát ezzel kezdte csak igazán megrémíteni.
- Nyögd már ki, hogy miről van szó!
Tade nagy levegőt vett, és kimondta:
- Nézd. Azért nem akarok kutakodni a múltamban, mert több, mint valószínű, hogy kannibál családból származom, és ezek szerint onnan sem egy szokványosból… Klánvezér családból! Még jobb… - grimaszolt utálkozva.
Kimondta! Megtette! Tade egy pillanatra lefagyva gondolt bele, hogy az imént, életében elsőként éppen egy Onhyxsszal közölte legszörnyűbb titkát. És a hercegnő?!
Gyta szemei először nagyobbra kerekedtek, de még mindig nem szólt semmit, csak ácsorgott előtte ugyanabban a pózban, karba tett kézzel.
Tade fáradtan beletörődve abba, bármi is történik ezután, legyintve fordult el.
- Tessék. Elmondtam neked. A hallgatásodból ítélve…
- Tudod, mit? – hallotta meg közvetlenül a háta mögül a hercegnő hangját, majd a következő pillanatban finoman átölelő karokat érzett magán. Gyta hozzábújt, kezeit összekulcsolta Tade hasán, és fejét félrebillentve, oldalt magyarázta a fülébe:
- Hagyjuk azt a jelet a karodon! Innentől kezdve az nem tetoválás, hanem csak bőrhiba, akárki, akármit mond!
Tade megkönnyebbülten mosolygott, és hálából jól megszorongatta a felkacagó hercegnőt.
- Jaj… Tade!
Az erős karok elengedték, és Gyta végigpillantva termetes párján, ismét elkomolyodva jegyezte meg, visszatérve az immár kettőjük titkára:
- Erre nem is gondoltam… Pedig elnézve téged valóban nagyobb és erősebb vagy az átlagnál. Kiváló katona lehetne belőled…
- Gulzhar parancsnok alatt? Az ki van zárva! – vigyorgott Tade. Sokkal oldottabb volt, miután sikeresen megosztotta Gytával azt, ami leginkább nyomta a lelkét. Szárnyalni tudott volna, amiért szerelme ennek tudatában is elfogadta őt, és rendkívül imponált neki, hogy Onhyx létére ennyire pozitívan állt hozzá. Hisz még meg sem ijedt, csupán meglepődött egy kicsit! Nem hiába volt Gyta a legjobb fej ebben az úri bagázsban.
- A külső jegyeket magadon viseled, bár vega fogazatod van. Ez érdekes… Biztos vagy benne, hogy kannibál vagy? Tudod, milyen fogsoruk van azoknak… - húzta össze szemöldökét szörnyülködve.
- Nem mondtam száz százalékra, hogy kannibál vagyok. Bár az érdekes, hogy amikor nőni kezdtek a maradandó fogaink, apám és a gárdája a laborjában állkapocsműtétek sorozatát hajtotta végre rajtam és a nővéremen… Nem vagyok biztos abban, hogy ténylegesen a húsevő fogazatunk megjelenése miatt vésték és kaparták a pofánkat, mindenhol csak falakba és kérdőjelekbe ütközöm.
- A nővéred és te? – vágott közbe, meglepve, Gyta – Ti csak ketten vagytok? És a többi testvéred?
Jogos kérdés volt. A crycetoidok bizony szapora népség voltak, akárcsak rájuk emlékeztető, maréknyi nagyságú, négy lábon futkosó társaik. Emberi mivoltuk ellenére is átlagban hatosával köszöntött be náluk a gyermekáldás, de gyakran előfordult a tizes, sőt tizenkettes ikerszülés is. A népességszabályozás tehát az egyik fő rendelkezése volt, nem csak Elzgarnak, hanem a környező országoknak is. Minden crycetoid pár csupán egyszer vállalhatott gyermekeket, és akik ezt megszegték, szigorú büntetést kaptak: mivel az anyával nem tehették meg, így az apa kapott elzárást Gymfor kellemesnek aligha nevezhető börtöncelláinak egyikében, az anya pedig kínlódhatott egyedül a rá maradt közel húsz, sírva követelőző kölyökkel.
Noha Reigina királynőnek mindössze két vérszerinti gyermeke született Marchostól: Gyta és Bret, bár az ő történetük egész más volt, mint amilyen Tadeé és Callisé. Reigina terhessége már jócskán előrehaladott volt, amikor balesetet szenvedett a királyi konvoj, amivel unokanővéreit ment meglátogatni. A vihar akkor is olyan váratlanul tört ki, szinte a derült égből, ahogyan ezen a napon is. Egy vaskos, tövestől kicsavart fatörzs vágódott a legelöl haladó légjárgányba, és a mögötte lévők már nem tudtak kitérni az összeroncsolódva pörgő jármű elől. A kisebb tömegszerencsétlenségben sérült meg a királynő is, akinek azonnali, sürgős orvosi beavatkozásra volt szüksége. A hét kölyökből, ötöt azon a napon veszítettek el, és csak kettő élte túl, valamint a királynő is hetekig kórházban küzdött az életéért. Gyászos és nyomasztó időszak volt az, mindannyiuk számára.
- Nem volt több testvérem Illetve, lehet, hogy valamikor voltak… Apám csak kettőnket vett magához. Callist és engem. Amikor ránk talált, már csak ketten voltunk…
- És a nevelőapád műtött meg titeket? – álmélkodott a hercegnő – Orvos volt?
- Dr. Gron Traton…
- Az a Dr. Traton?!
- Az bizony…
- Elzgar egyik legnevesebb anatómus, tudós professzora… - bólintott őszinte elismeréssel Gyta – Képes volt különböző testrészekből újra alkotni egy egész crycetoidot. Félelmetesen zseni volt!
- Majdnem tíz éve halott már szegény – mondta Tade – Szívroham vitte el. Neki köszönhetem, hogy most az vagyok, ami vagyok. Olyan aranyos és imádnivaló.
Gyta jóízűen nevetett, aztán megkérdezte:
- És a nővéred merre van?
- Fogalmam sincs – vallotta be Tade – Tizenhét évesen meglépett otthonról, és azóta sem tudok róla semmit.
- Sajnálom.
- Hát még én… - sóhajtotta.
A szobában csönd lett. A zárt ajtókon át nem hallatszott több beszéd, sem más zaj. A fátyolos alak, aki eddig a folyosón ácsorgott, Tade lakosztálya előtt, minden egyes szót tisztán hallott, és elégedett, kaján mosoly játszott a szája szélén. Micsoda izgalmas, pletykákkal körített délután!

Miután már percekig nem hallott semmit odabentről, méltóságteljesen, mint aki jól végezte dolgát, tovább ment, ékszerei járásának ütemére csörrentek, ujjai között elégedetten, gondolataiba merülve gyűrögette fátylának szélét. Imádta, amikor markában érezhetett másokat, amikor valaki olyan fölött is hatalma lehetett, aki vele egyenrangú volt. Az volt aztán csak igazán mámorító érzés. Ó, dehogy akarta azonmód elárulni Gytát, apja kis kedvencét, de a titok tudásának fegyverét, saját érdekeit véve figyelembe, hasznos volt tartogatni. Nahát, Gyta, önként kínálkozol fel Tadenak? Te lopakodsz át őhozzá, ennyire lealacsonyodtál egy közönséges szajha szintjére? Tade pedig valójában egy klánvezér kannibál fia volna? Juj, ennyi mocskosságot egy helyen! Az Onhyx hercegnő felnevetett magában, ahogy a folyosón lépkedett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése